Gezocht: mensen die al fietsend en wandelend willen deelnemen aan meetnet voor luchtkwaliteit van Wintelre en (ruime) omgeving

Achtergrondinformatie over deelname aan meetnet voor luchtkwaliteit van Wintelre en (ruime) omgeving

Zoals ook in de media gepubliceerd, is eerder dit jaar een aanzet gemaakt met het opzetten en vervolgens verder uitbreiden van een luchtkwaliteit-meetnet binnen (o.a.) de gemeente Eersel. Eerste aanleiding daarvoor was (en is) de wens om een beter beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in met name de gebieden die door vliegtuigen van Eindhoven Airport / Vliegbasis Eindhoven worden overvlogen. Maar uiteraard zijn er in onze regio nog diverse andere verontreinigingsbronnen die de kwaliteit van de lucht, die wij continu inademen, beïnvloeden.

Er wordt geprobeerd om daarvan een zo volledig mogelijk en objectief beeld te krijgen, zodat daarmee bij toekomstig beleid rekening kan worden gehouden. Dit is niet eenvoudig. Maar in een innovatieve regio als de onze, schuwen wij deze uitdaging niet. Er is straks sprake van een viertal meetniveau’s (genaamd Q1 t/m Q4, waarbij Q1 relatief grofmazig maar zeer precies is en Q4 (min of meer in combinatie met Q3) fijnmaziger maar meer indicatief. Q3 en Q4 wordt op initiatief van en in nauwe samenwerking met de gemeente Eersel, gestalte gegeven door de klankbordgroep voor Eindhoven Airport binnen onze gemeente. Van de negen Q3 kasten, die sinds de tweede helft van dit jaar binnen de gemeente Eersel zijn opgesteld,  staan er twee in Wintelre. Deze meten fijnstof en geluid. Nu willen we het meetnet voor fijnstof verder verfijnen met, voorlopig als experiment, tien mobiele (Q4) meetdoosjes. Ook hiervan zijn er twee aan Wintelre toegewezen.

Nu zijn wij dus op zoek naar inwoners van Wintelre die gedurende een of meerdere dagen of weken met deze kastjes aan de slag willen. De voorkeur gaat uit naar mensen die zich vaak per fiets of te voet verplaatsen binnen Wintelre dan wel vanuit Wintelre en weer terug. Dit mag dus ook gerust naar b.v. een werkplek buiten Wintelre zijn. De kastjes kunnen eenvoudig aan een fietsstuur worden gemonteerd maar ook aan b.v. een broekriem of aan een rugzak worden gevestigd.

Ter indicatie van de grootte, zie foto en voor verdere informatie op internet:  https://snuffelfiets.nl/. De batterij in het kastje gaat ongeveer een dag mee en moet dus bij voorkeur elke nacht worden opgeladen aan het elektriciteitsnet (net als een mobiele telefoon). Het kastje begint automatisch te meten zodra je in beweging komt (loopt, fietst of rijd tot circa 50 km/u). De resultaten worden automatisch doorgestuurd naar een dataverzamelpunt, waar ook jij als gebruiker desgewenst het resultaat van je metingen kunt inzien.

Je hoeft geen technische kennis te hebben, je hoeft er niet voor om te rijden en het kost je nauwelijks tijd (alleen het op je fiets zetten en er afhalen en het aan de oplader leggen). Je kunt het kastje voor een dag, een week, of voor langere tijd lenen (uiteraard gratis). Voor meer informatie: Kees Dankers tel. 205 15 21 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

meetnet

Afdrukken