Baanrenovatie Vliegbasis Eindhoven

Baanrenovatie Vliegbasis Eindhoven

In het voorjaar van 2016 wordt de start- en landingsbaan van Vliegbasis Eindhoven gerenoveerd. Bij deze renovatie wordt de toplaag van de baan vervangen, zodat vliegtuigen veilig kunnen blijven landen en opstijgen. De frequentie van dergelijk onderhoud is afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de baan en daarom wordt de toplaag jaarlijks geïnspecteerd. In 2004 heeft voor het laatst dergelijk onderhoud aan de hoofdbaan plaatsgevonden.

 

Fases
De renovatie is opgedeeld in vier verschillende fases.
1) Voorbereidingsfase: 1 februari t/m 17 mei
Werkvoorbereiding op de vliegbasis.
2) Nachtwerk: 17 mei 00.01 t/m 29 mei 23.59 uur
In deze periode wordt gewerkt tussen 00.01 en 06.00 uur. Obstakels worden verwijderd; fundering en bekabeling voor nieuwe aanwijsborden worden aangebracht.
3) Baansluiting van 30 mei 00.01 t/m 16 juni 07.00 uur
Vliegbasis Eindhoven is gesloten voor alle vliegverkeer, zowel militair als civiel. Eventuele niet-gesprongen explosieven die onder de hoofdbaan zijn gedetecteerd, worden onschadelijk gemaakt en geruimd. Daarna wordt de oude asfaltlaag verwijderd en de nieuwe laag, inclusief anti-skid, aangebracht. Er wordt overdag en ’s nachts gewerkt. Op 16 juni om 07.00 uur is de vliegbasis weer open voor vliegverkeer.
4) Restantwerkzaamheden: 17 juni 00.01 t/m 16 juli 07.00 uur
Naast de middenstrook, worden nu ook de buitenste stroken van de baan voorzien van een anti-skidlaag. Er wordt ‘s nachts gewerkt.

Nachtwerk
De baansluiting houdt in dat er 17 etmalen geen militaire en civiele vliegbewegingen vanaf Vliegbasis Eindhoven plaatsvinden. Het is echter wel mogelijk dat het nachtwerk voor de zeer direct omwonenden van de vliegbasis tot last kan zijn. Uiteraard doen we er alles aan om niet meer geluid dan noodzakelijk te produceren. Door ’s nachts te werken, wordt de periode van de baansluiting zo kort mogelijk gehouden. In fase 1, 2 en 4 wordt alleen ’s nachts gewerkt, omdat zo de vliegoperaties tussen 07.00 en 00.00 uur doorgang kunnen vinden.

Werkverkeer
Gedurende het project vindt er intensief wegtransport plaats. Een piek in dit verkeer zal op zondag 5 juni zijn, wanneer de nieuwe laag asfalt wordt aangebracht. Er zijn veel voertuigen nodig om het asfalt in één doorlopende stroom aan te kunnen brengen. Op deze manier zal de baan bestaan uit één stuk, zonder naden.
Ook in de dagen ervoor, vanaf 31 mei, verwachten we veel vrachtverkeer in verband met de afvoer van het oude asfalt. Om eventuele overlast te beperken, wordt hiervoor de kanaalpoort aan de noordzijde van de vliegbasis gebruikt. Vanaf de A58 komt het verkeer via afrit 7 (Best) en vanaf de A2 via afrit 29 (Eindhoven Airport).Transportroutes Vliegbasis Eindhoven

Niet-gesprongen explosieven
Op de locaties van de nieuwe aanwijsbebording zijn in fase 1 al niet -gesprongen explosieven, van een klein kaliber, benaderd en geruimd. Daarnaast is ter voorbereiding op de baanrenovatie de hoofdbaan ook afgezocht op de aanwezigheid van vliegtuigmunitie uit de Tweede Wereldoorlog. Hierbij zijn 17 plekken gevonden waar mogelijk niet - gesprongen explosieven liggen. Deze plekken worden in fase 3 benaderd en de niet - gesprongen explosieven worden geruimd. De ruiming van niet -gesprongen explosieven wordt gedaan door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD).
Wanneer er daadwerkelijk een vliegtuigbom wordt aangetroffen, wordt een zogenaamde bomterp geplaatst. Dit is een beschermingsconstructie van containers en zand die over de bom wordt geplaatst. Door het gebruik van een bomterp komen er bij een eventuele onbedoelde explosie nagenoeg geen scherven vrij en zo wordt de veiligheid van de omgeving gewaarborgd. Buiten de vliegbasis hoeft op voorhand dan ook geen gebied te worden afgesloten.
Het explosief wordt ter plekke onschadelijk gemaakt (het ontstekingsmechanisme wordt verwijderd) en op de Oirschotse heide gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Alleen in geval van een onstabiele ongecontroleerde situatie zal de EODD over gaan tot detonatie ter plaatse.

Militaire vliegoperaties
Om onze collega’s in missiegebieden zoals Mali en het Midden -Oosten ook tijdens de baansluiting te bevoorraden, wijken we met onze militaire vliegtuigen uit naar Vliegbasis Gilze-Rijen (4x C-130 Hercules en 1x Gulfstream) en Luxemburg Airport (2x KDC-10). Zo kunnen we onze militaire luchttransportoperaties voortzetten.

Civiele vliegoperaties
Het bevoegd gezag (Ministerie van Defensie/Infrastructuur & Milieu) staat Eindhoven Airport op 29 mei tussen 23.00 uur en 24.00 maximaal acht landingen toe, in plaats van het voorgeschreven aantal van maximaal vijf landingen. Daarnaast krijgen vliegtuigen die pas laat in de avond landen de mogelijkheid om na 23.00 uur te vertrekken, maar niet later dan 24.00 uur, behalve wanneer sprake is van vertraging als gevolg van een technische storing of extreme meteorologische omstandigheden. In dat geval mag een vliegtuig nog tot 01.00 uur (zogenaamde extensie) vertrekken. Deze regeling is er om te voorkomen dat vliegtuigen voor de gehele duur van de baansluiting vast staan op de luchthaven. Het is echter een voorzorgsmaatregel; de reguliere openstellingstijden worden in principe gerespecteerd.

Informatie en klachten
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Sectie Communicatie van Vliegbasis Eindhoven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 040-2896132. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.samenopdehoogte.nl.

Afdrukken E-mail