Winter(sels)festijn

WINTER(sels)FESTIJN ZONDAG 16 DECEMBER 2012

Velen van u zullen niet weten dat er eens in Wintelre een boterfabriek stond. In 1896 werd door vele boeren in Wintelre een coöperatie opgericht en een boterfabriek gebouwd op het huidige grasveld voor de gerestaureerde sacristie. Op de foto hieronder (1931) ziet u, gezien vanaf de Pastorie, de oude kerk met op de voorgrond de fundering van de huidige kerk en uiterst rechts nog juist de boterfabriek.


Met het afsluiten van de eerste fase van het Dorpsontwikkelingsplan, op zondag 16 december, laat de Stichting Dorpsfeesten op dezelfde locatie een botermonument onthullen. Het monument is een ontwerp van Wintelrenaar Piet van Hout.

Voor deze gelegenheid heeft de Stichting Dorpsfeesten, samen met Leefbaar Wintelre, Mandenvlechtersvereniging Brabant en de Stichting Dickensfestijn Wintelre een prachtige dag voor u georganiseerd op zondag 16 december.

Vanaf 12.00 uur is er:

• MANDENVLECHTERS KERSTMARKT
Georganiseerd door Mandenvlechtersvereniging Brabant.
Deze markt zal worden opgebouwd in de grote zaal van de Rosdoek met uitloop in de hal. Tafels zullen worden ingericht met gevlochten kunstwerken, zelfgemaakte sieraden, mozaïekideeën, zelfgemaakt houten speelgoed. Zelf gemaakte kaarten en houten kerst-ideetjes. Enkele leden zullen bezig zijn met vlechtwerk.
Er zal een kraam zijn met spulletjes uit Peru, diverse inlandse producten, waaronder mini kerststallen, gemaakt door kinderen en vele andere kleinkunstenaren uit Peru. Het geld wat ontvangen wordt in deze kraam gaat naar Stichting Inti Huahuacuna. wat “Kinderen van de zon” betekent.
Nadere informatie over deze Stichting is te vinden op: www.intihuahuacuna.org/NE/


• TENTOONSTELLING PIET VAN HOUT

Piet is de ontwerper van het botermonument. Hij zal eigen werk tentoonstellen in MFA De Rosdoek in zaal de Erdkar. Daarnaast zal er ook werk van enige van zijn Wintelrese cursisten te zien zijn.
In de directe omgeving van deze tentoonstelling zal u verder nog enkele hobbyisten met keramiek aan het werk zien. Alsook zal u hier de Stichting Madamfo, wat “vriend” betekent in het Ghanees, aantreffen. Deze houd zich in Ghana bezig met met name onderwijs en gezondheidszorg projecten, welke financieel afhankelijk zijn van donaties en sponsoren. In de kraam vind u informatie, maar kunt u ook Afrikaanse kunst kopen. Nadere informatie over deze Stichting is te vinden op: www.madamfo.com

• STREEKPRODUCTENMARKT
Buiten op het dorpsplein zal in een Winterse sfeer in Dickensstijl en in kerstsfeer een streekproductenmarkt gepresenteerd worden.
Hier zullen enige kramen komen met onder andere diverse curiosa. Ook de mistletoe zal niet ontbreken. Het geitenboerke zal met zijn producten aanwezig zijn. Buurtvereniging De Heiligenhoek met BBQ en snert. U kunt demonstraties glasblazen aanschouwen. Coby Leijten met handgemaakte, exclusieve Ladakh (India) plaids. Bakker Driessen met in een hout gestookte oven gebakken worstenbrood, palingroker, keramiek, alternatieve kerstpakketten en nog diverse andere attracties zullen aanwezig zijn. Verder kunt u de inwendige mens verwennen met chocoladedrank ,glühwein, vlees en meer. Er zullen een aantal optredens zijn van een dansgroep die dansen in Dickensklederdracht. Een koor zal (kerst)liederen zingen. Verder zal een er muzikale bijdrage zijn van instrumentale groep “ZOMAAR”, een kleine bezetting uit fanfare / drumband en dat alles krijgt u zomaar gratis en voor niets.

• AFSLUITING 1ste FASE DOP - ONTHULLING BOTERMONUMENT
Om 13.30 uur zal de onthulling van het Botermonument verricht worden door wethouder Roeland van Hooff als afsluiting van de 1ste fase van het, door de gemeente en Provincie gefinancierde, Dorpsontwikkelingsplan. Hierbij zullen afgevaardigden van de Provincie bij aanwezig zijn.
Onze Fanfare - Drumband en het Gilde zullen dit gebeuren muzikaal opluisteren en een vendelgroet geven.
Hieraan voorafgaand zal ook het recent gerenoveerde pleintje aan de Pastoor van der Heijdenstraat geopend worden, welk tevens, het laatste gerealiseerde project is met 1ste fase DOP geld.

• DICKENSWANDELINGEN
Omdat het dit jaar tevens 200 jaar geleden is dat Dickens werd geboren heeft de Stichting Dickensfestijn dit jaar Dickenswandelingen uitgezet. Dit ook omdat er pas in 2013 weer een groots Dickensfestijn in Wintelre zal zijn. Dus geen Dickensfestijn, maar wel genieten van de Dickenssfeer en de bijbehorende kerstsfeer.
Vanaf 14.30 kunnen deelnemers starten met de DICKENSWANDELINGEN. Hiervoor zijn een korte (5km.) en een lange (12km.) Dickenswandeling uitgezet. Vanaf even na de onthulling van het botermonument tot 16.00u kan er gestart worden voor deze wandelingen. Bij de start kunt u een kopje koffie, thee of chocomel nuttigen, onderweg een kop snert en bij terugkomst een glaasje glühwein. Al voor het begin tot ook na het einde van de tocht wordt u d.m.v. o.a. personages, decors, brandende boomstammen etc. in een unieke Dickenssfeer gebracht, zoals u dat alleen in Wintelre gewend bent. Onderweg kunt u even rust nemen en zal een verhalenverteller u een Dickensverhaal voordragen. Deelname aan de wandelingen kan tegen een vergoeding van € 6,-.

Naast dit overvolle programma zal ook de zojuist in de MFA ingetrokken Hellings Fysiotherapie de deuren openen. Zoals ook Kinderopvang Nummereen dat ook open zal zijn op deze dag van 12.00-16.00u. Ook de recent geopende bibliotheek in Kempkeshof zal open zijn, maar zal ook op de markt een kraam hebben waar u boeken kan lenen.

Het WINTER(sels)FESTIJN zal in ieder geval om 18.00 uur afgesloten worden, maar binnen kan het feest nog even doorgaan.

De toegang voor het WINTER(sels)FESTIJN is geheel gratis, wij waarderen het echter indien alle aanwezigen, ter verhoging van de Dickenssfeer, zo veel mogelijk in Dickenskledij het evenement bezoeken..

Voor informatie kan men contact opnemen met Jan Heuveling (2052151)

Stichting Dorpsfeesten Wintelre in samenwerking met Leefbaar Wintelre, Mandenvlechtervereniging Brabant en Stichting Dickensfestijn. 

Afdrukken E-mail